Mindfulness - a way to live-

Η Ιστορία του Mindfulness

Το Mindfulness είναι μια πρακτική που έχει τις ρίζες της σε διάφορες θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις - από τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό μέχρι τη Γιόγκα και, πιο πρόσφατα, τον μη θρησκευτικό διαλογισμό και τις παραδόσεις της Ανατολής. Οι άνθρωποι έχουν ασχοληθεί με την πρακτική αυτή για χιλιάδες χρόνια, είτε μόνοι τους είτε ως μέρος μιας μεγαλύτερης παράδοσης.
Αυτός που έφερε ουσιαστικά το Mindfulness από την Ανατολή προς τη Δύση και στην ευρύτερη ιατρική, ήταν ο καθηγητής Jon Kabat-Zinn. Ο Kabat-Zinn απέδειξε ότι η πρακτική αυτή μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις τόσο στα σωματικά όσο και στα ψυχολογικά συμπτώματα καθώς και θετικές αλλαγές στην υγεία, και την συμπεριφορά των ανθρώπων. Στη συνέχεια ίδρυσε το Κέντρο Mindfulness στο Ιατρικό Σχολείο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και το Ινστιτούτο Oasis για Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στο Mindfulness.

 

 

Η πρακτική του Mindfulness και η φιλοσοφία του

Επομένως τι είναι το Mindfulness και ποια είναι η πρακτική του ; Το Mindfulness μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές - θα μπορούσε να είναι μια πρακτική γιόγκα που περιλαμβάνει ασκήσεις ενσυνειδητότητας , μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού ή μπορεί να συνεπάγεται την άσκηση της προσοχής μας κατά τις καθημερινές δραστηριότητες (όπως το πλύσιμο των πιάτων, όπως μας λέει ο Thich Nhat Hanh).
Το Mindfulness είναι τρόπος ζωής. Η παρατήρηση είναι κάτι περισσότερο από μια πρακτική. Φέρνει την ευαισθητοποίηση και τη φροντίδα σε ό,τι κάνουμε -και μας αποκόπτει από το άσκοπο άγχος.

 

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε

Η επίγνωση είναι μια ποιότητα που έχει μέσα του κάθε άνθρωπος . Δεν είναι κάτι που πρέπει να φτιάξουμε ή να αλλάξουμε, απλά πρέπει να μάθουμε πώς μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτήν την ποιότητα. Οι λύσεις που προάγουν την αλλαγή του ποιοι είμαστε έχουν αποτύχει επανειλημμένα . Με το Mindfulness καλλιεργούμε τις καλύτερες ποιότητες του εαυτού μας. Ποιότητες που ήδη έχουμε.
Η πρακτική αυτή μας βοηθάει επίσης, να αποκτήσουμε την ικανότητα , να περιορίζουμε την κρίση που ασκούμε στον εαυτό μας και ιδιαίτερα στις σκέψεις και στα συναισθήματα μας. Με αυτό τον τρόπο πλησιάζουμε κάθε εμπειρία μας με ζεστασιά και καλοσύνη τόσο στους εαυτούς μας όσο και στους άλλους.

 

Ποιος είναι ο σκοπός του Mindfulness;

Σκοπός του Mindfulness είναι να ζούμε στην παρούσα στιγμή αντί να σκορπίζουμε τις σκέψεις μας παντού. ... Συνήθως η σκέψη μας τρέχει σε γεγονότα του παρελθόντος ή σε πιθανά σενάρια του μέλλοντος. Η πρακτική του Mindfulness μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως δε ζούμε ούτε στο παρελθόν , αλλά ούτε και στο μέλλον. Ζούμε στο παρόν, ζούμε στο εδώ και τώρα.
Γιατί είναι το Mindfulness σημαντικό στην ζωή μας;
Μελέτες και εκθέσεις υψηλής ποιότητας αποδεικνύουν ότι το MIndfulness μπορεί να μειώσει το ψυχολογικό στρες σε μόλις οκτώ εβδομάδες, οδηγώντας σε λιγότερο άγχος, κατάθλιψη και χρόνιο πόνο.
Επιπροσθέτως βελτιώνει την απόδοση της εργασίας, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να παραμείνουν περισσότερο προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι, βελτιώνοντας την ποιότητα της επικοινωνίας, της εργασίας τους και των σχέσεων τους γενικότερα.
Με τη συνεχή πρακτική και έχοντας την επίγνωση μας στο εδώ και τώρα, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας (π.χ. τον θυμό , τη λύπη , τον φόβο) . Η αναγνώριση αυτή μας βοηθάει να παίρνουμε απόσταση από τα συναισθήματα , τόση ώστε να μην μας κυριεύουν και να μην εγκλωβιζόμαστε μέσα σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση και συμπόνια , τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους.

 

Εδώ είναι 14 εκπληκτικά ευεργετικά οφέλη του Mindfulness που βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες:

 Μειώνετε την ανησυχία, το άγχος και το καθημερινό στρες.
 Μείωση των αρνητικών σκέψεων
 Αποφεύγετε την κατάθλιψη.
 Θέτετε τα όρια σας και μπορείτε να πείτε ΟΧΙ εκεί που πριν δεν μπορούσατε.
 Βελτιώνεται η μνήμη
 Μειώνονται αϋπνίες και σας παίρνει ο ύπνος γρηγορότερα.
 Βελτιώνεται η εστίαση και η συγκέντρωσή σας.
 Γίνεστε καλύτερος ακροατής.
 Μειώνεται η πίεση του αίματος στον οργανισμό .
 Εμβαθύνετε στην πνευματική σας ζωή .
 Πετυχαίνετε τους στόχους σας ευκολότερα.
 Αποδέχεστε τον εαυτό σας και τους άλλους.
 Καλλιεργείτε μέσα σας τη συμπόνια
 Μειώνονται οι πονοκέφαλοι

 

 

Το σεμινάριο περιλαμβάνει

• Θεωρία Mindfulness - Ενσυνειδητότητας
• Βιωματική εκπαίδευση στον διαλογισμό. Μαθαίνουμε πως να ασκούμαστε στον διαλογισμό του Mindfulness.
• Εκμάθηση μεθόδων παρατήρησης-αντίληψης,εύρεσης από που πηγάζει η ανησυχία, το άγχος και εν τέλει η ανισορροπία.
• Εκμάθηση διαφόρων πρακτικών ασκήσεων και διαλογισμών για τη διάλυση των επαναλαμβανόμενων μοτίβων στη ζωή μας.
• Μαθαίνετε πώς να χρησιμοποιείτε την πρακτική του Mindfulness στην προσωπική σας πνευματική εξέλιξη έτσι ώστε να δρα βοηθητικά σε οποιαδήποτε εσωτερική εξάσκηση κάνετε , και σε οποιοδήποτε μονοπάτι κι αν ακλουθείτε.
• Μαθαίνετε πως μπορείτε να εφαρμόσετε το Mindfulness στην καθημερινότητα σας.

 

Οι Εισηγητές

Αριστομένης Χριστοδούλου –Σιώρα Αναστασία
O Αριστομένης Χριστοδούλου και η Αναστασία Σιώρα ξεκίνησαν την εκπαιδευτική τους πορεία στις Eναλλακτικές Θεραπείες πριν από 15 χρόνια περίπου. Έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορα συστήματα, όπως το Μindfulness ,τo Reiki και το Pranic Healing.
Η αγάπη τους για τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου τους οδήγησε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου απέκτησαν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στην Ψυχαναλυτική Διαδικασία: Θεωρητικές έννοιες και Πρακτική Εφαρμογή.
Θεωρώντας το διαλογισμό ως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για προσωπική εξέλιξη, εκπαιδεύτηκαν από την Vatayana (Συντονίστρια του OSHO Global Connections) σε OSHO Dynamic Meditations ως Group Facilitator .
Μέχρι σήμερα συμμετέχουν σε θεματικές εβδομάδες του Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας με θέμα «Προσεγγίζοντας την Κατάθλιψη» όπου καθοδηγούν ομάδες σε βιωματικά εργαστήρια Διαλογισμού και Yoga Nidra.
Έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση Yoga Teacher Training και Yoga Nidra Facilitator με τον Swami Sevaratna.
Έχουν εντρυφήσει στην Σαμάνικη Πρακτική, καθώς έχουν ολοκληρώσει τον Σαμάνικο Θεραπευτικό Τροχό και τη Θεραπεία του Φωτεινού Σώματος με την Jane Rigby και έχουν συμμετάσχει σε Σαμανικα Workshops με τους Juan & Ivan Nunez del Prado, Roel Fredrix και με τον Pedro Leon Cruzado. Μέχρι σήμερα καθοδηγούν ομάδες σε Σαμάνικα Ταξίδια και σε Σαμάνικα Workshops.
Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν από τον Tenzin Wangyal Rinpoche σε τεχνικές Διαλογισμού και Θιβετιάνικης Γιόγκα καθώς και σε άλλες διδασκαλίες Dzogchen της Θιβετιάνικης Παράδοσης Bon. .
Είναι οι ιδρυτές του Κέντρου Εναλλακτικών Θεραπειών Bodhi Hall όπου διδάσκουν και καθοδηγούν ομάδες, μέσω Διαλογισμών και Βιωματικών Σεμιναρίων. Συνδυάζοντας την θεραπεία του Φυσικού και του Ενεργειακού Σώματος και λαμβάνοντας υπόψιν τους, τη σύγχρονη εναλλακτική ψυχοθεραπεία, παρέχουν σφαιρική καθοδήγηση σε άτομα και ομάδες με στόχο την αυτοθεραπεία.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 10.30-15.30
Κυριακή 17 Νοεμβρίου 10.30-15.30
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου. 10.30-15.30
Τα σεμινάρια αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Φόρμα Εγγραφής

Invalid Input
Συμπληρώστε το όνομα σας
Συμπληρώστε μια έγκυρη διεύθυνση email
Αφήστε μας ένα μήνυμα
Invalid Input

NEWSLETTER
Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι γύρω από νέα, events και classes του Bodhi Hall.
Συμπληρώστε μια έγκυρη διεύθυνση email

Το περιεχόμενο του site είναι υπό διαμόρφωση.